スウェーデンKoppiの求人審査「40の質問」から考える《海外有名カフェがバリスタに求める資質とは》

メルボルン・SUN MOTHの前の通り

こんにちはTaskです

先日友人から「スウェーデンでバリスタ求人に応募する際に、さながらテストの様な40の質問に答えた」との話を聞いて驚きました。

と同時に、ヨーロッパらしいデザインされたその内容「人材のクオリティコントロール」にとても興味が湧いてきたのでした。(どんな質問内容なのか、きっとみんなも知りたいはず。。)

Koppi Fine Coffee Roastersに質問内容の公開を交渉

早速、友人にお願いして「Koppi Fine Coffee Roasters」に取材協力を求めました。Koppiの共同経営者/ロースターのCharles氏に、日本人バリスタに向けて公開したいとの旨を伝えると “Hope all is good” と快く了承してくださいました。

Koppiは世界的なコーヒー先進国がひしめくスカンジナビア(北欧3国)の一つ、スウェーデンの有名カフェです。(日本でもONIBUS COFFEEさんとのコラボイベントなどが記憶に新しい)

Koppiがバリスタに40の質問をする理由(面接する側にもおすすめ)

この40の質問はバリスタに限らず、ホスピタリティ系の職種に応募する方には、とても参考になる内容だと思います。Koppiの求人掲載時には、なんでも一度に百人を超える応募が来るそう。つまり、いかに書類選考で良い人材かを見抜けるかがポイントになってくるという事。(そりゃ必然的に40もの質問を用意する事になるのも理解できる…)

全てのカフェがこの通りではありませんが、今後バリスタ求人のレジュメ作成の際に「あ、カフェ側はこういう情報で採用の可否を決めてるんだ」と頭に入れておいて損はないと思います。(お店側の方も採用時にこういう質問を投げかける事で、求めている人材と出会い易くなるかもしれませんー)

バリスタへ、40の質問

(一旦、英文ままで公開します、要望あれば日本語も頑張ります…)

  1. Name / Email / Phone number
  2. Full time available?
  3. Can you work on weekends/bank holidays?
  4. Are you legally allowed to work in Sweden?
  5. Are you seeking employment for at least 12 month period?
  6. How proficient is your English?
  7. How proficient is your Swedish?
  8. Can you work 6:30-17:30?
  9. Have you ever worked in coffee industry?
    – details.
  10. Have you ever worked in the hospitality industry?
    – give a brief description.
  11. Customer said the coffee was too cold.
    What’s the appropriate response?
  12. Customer had bought beens, 「didn’t like it.」
    What’s the appropriate response?
  13. What are your interests outside of work?
  14. What would you like to see more in coffee bars in Sweden?
  15. What would you like to see less of in Swedish coffee bars?
  16. Have you ever been responsible for cashing out tills as a part of your work duties?
  17. Why would you like to work in Koppi?
  18. Do you brew coffee at home?
  19. How would you describe your knowledge of coffee?
  20. Name a couple of coffee roasters that you like.
  21. What was your best coffee experience for dating?
  22. Could you tell a Kenyan coffee from Brazilian coffee and state which in which
    (within reason)?
  23. Do you have any criminal convictions?
  24. Would you consider yourself a good team player, and if so why?
  25. Is there any of these tasks below that you would NOT be prepared to perform as a part of you daily duties?
  26. How far from Koppi/Malmo Saluhall do you live and how would you make your way there?
  27. What are your salary expectations?
  28. What was the reasons you left your last employment and when was that?
  29. Can you provide contact details for at least two people that can give you references?
  30. What did you hear about the positions?
  31. Which of these tasks would you be willing to perform as a part of your duties?
  32. What are your greatest professional strength?
  33. What do you consider to be your weaknesses?
  34. Can you outline a challenge or problem you faced in work and how you overcome it?
  35. What do you see yourself in 5 years?
  36. What do you think Koppi could do better?
  37. Have you ever worked in a fast paced environment?
  38. What type of work environment do you work best in?
  39. Do you think a focus on equality, diversity and inclusion is important in the work place?
    Please provide a 3 or 4 line answer at least.
  40. any questions?

以上、全40項目でした。

こういう問題に直面した時、あなたならどう考えるか。あなたはこの先どうありたいか。

そんな「ハッ」とさせられる質問が多く並んでいます。「より良いチームづくり」「目指すビジョンの共有」などへの意識をこの質問の中から感じます。(結果はどうあれ)この質問に答える事が「自分が理想とするコーヒーとのスタンス」を知るきっかけになるかもしれません。